Výtvarné umění a my!
Myslíte si, že umění umí ocenit jen dospělí? A že umění přináší radost a potěchu jen dospělému oku? Omyl! Jeden zářijový pátek se naše děti a žáci ze ZŠ a MŠ Stružnice, dychtící po umění, vydali na objevnou cestu za uměním. A na tu cestu se vydali vlakem.
Ve velkém sále kulturního domu Crystal v České Lípě se děti rázem přenesly do jiného světa. Výstava obrazů malíře Michala Janovského nabízí svět plný barev, stínů, světla, komediálních postav…
Kluci a holky tak měli úžasnou příležitost nejen tyto překrásné obrazy shlédnout, ale zároveň poznat samotného pana malíře na vlastní oči. No, řekněte, komu se tohle povede! Pan Janovský se dětem věnoval osobně a celou výstavou nás provedl. Mohl tak objasnit spoustu otázek spojených s uměním a přidat zajímavé komentáře k vlastním obrazům. Během prohlídky děti plnily i zajímavé úkoly a hádanky. Tak třeba jsme se pokoušeli najít dobře skryté klíče, zámky a postavy zvířat. A že hledání na velkoplošném plátně nebylo jednoduché, potvrdily i paní učitelky. Ty také velmi ocenily, jak se děti dokázaly způsobně a klidně na výstavě chovat a proto se pak ještě na chvíli zastavily v klášterním labyrintu, kde si přebytečnou energii mohly patřičně vybít.
Někdo by možná namítl, že si děti nemají z výstavy co odnést, ale opak je pravdou! Děti o obrazech diskutovaly, i po několika týdnech je měly v živé paměti a ve školní družině se obdobné pokoušely dokonce vytvořit.
Tento výlet byl neuvěřitelnou příležitostí nechat dětem maličko nahlédnout pod pokličku výtvarného umění.
Těšíme se na další podobná setkání!